Om Abu Dhabi

Abu Dhabi är Förenade Arabemiratens huvudstad och ligger på en ö strax utanför landets västra kust. Abu Dhabi är andra största stad i Förenade Arabemiraten -endast Dubai är större. Abu Dhabi är också Förenade Arabemiratens största emirat och täcker nästa 87 % av landets yta. Som en av världens mest moderna städer är staden samtidigt typiskt arabisk. Abu Dhabi är inte lika hektisk och full av människor som sin storebror Dubai och passar extra bra för dig som vill ha en något lugnare vistelse.

abudhabi_500x282

Staden med de rikaste invånarna

För bara 50 år sedan var Abu Dhabi en liten fiskeby och har på kort tid utvecklats till en världsmetropol. Den amerikanska nyhetskanalen CNN har rapporterat att Abu Dhabi är den rikaste staden i världen per invånare. Det bor ca 420 000 invånare i staden och varje invånare har i genomsnitt ca 150 miljoner kronor i förmögenhet.

Det var runt 2004 som Abu Dhabi fick ordentlig fart på sin utveckling efter att ledaren Sheukh Zayed dog och hans son Sheikh Khalifa tog över styret. Under hans ledning förändrades Abu Dhabi nästan under en natt. Utlänningar fick nu tillåtelse att köpa land och bl.a. alkohollagarna blev liberalare. Det investerades enorma summor pengar i att upprusta staden och bygga ut den med moderna bostads-, kontors- och kulturområden.

Klimat

Vädret i Abu Dhabi har ett mycket soligt och varmt klimat. Du kan förvänta dig klarblå himmel nästan året runt. Under sommaren, mellan juni och september, är vädret mer fuktigt och temperaturerna ligger ofta på över 35 grader. Under denna period är det inte ovanligt med sandstormar som kan vara så intensiva att det inte går att se mer än några enstaka meter framför sig. Från november till mars är vädret något mildare och dimma kan förekomma.

Arkitektur

Abu Dhabi har ingen genomgående arkitektisk stil utan har influenser från alla möjliga stilar – nya som gamla. I de centrala delarna dominerar skyskraporna stadsbilden. Kända skyskrapor är bl.a. Abu Dhabi Investment Authority Tower, National Bank of Abu Dhabi, och Hilton Tower. Andra kända byggnader är Emirates Tower och Sheikh Zayed Mosque. I Abu Dhabis stadsplan, Abu Dhabi Plan 2030, framgår det att staden vill fortsätta byggandet av skyskrapor, speciellt i stadens centrala affärsområden. Det finns flera enorma skyskrapor under konstruktion i Abu Dhabi som t.ex. Central Market Residential Tower ( 374m) och Landmark (324m). I juli 2008 fanns det 62 stycken höga byggnader (över 23m) under konstruktion i Abu Dhabi.

Ta dig till Abu Dhabi

Abu Dhabis officiella flygplats heter Abu Dhabi International Airport och är Förenade Arabemiratens näst största flygplats. Stadens flaggskepp till flygbolag heter Etihad Airways. Det går flyg till Abu Dhabi International Airport från bl.a. Arlanda i Stockholm med flera olika flygbolag.

Visum och pass

Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum utan vi får ett gratisvisum som är giltigt i 30 dagar vid ankomst till Förenade Arabemiraten. Du måste också ha ett giltigt pass som inte får vara trasigt på något sätt (de är noga med det). Du kan tyvärr inte resa med provisoriska pass utan du måste ha ett ordinarie pass. Obs! Chansen är stor att du inte kommer in i landet om du har en stämpel från Israel i passet.